JOCURI DE CULISE. În rândurile care urmează, în urma unor informații ce ne-au parvenit la redacție, putem face dovada clară a modului în care PCC, artizanul unor jocuri murdare de culise, încearcă să pună mâna pe Oltchim. De altfel, firma germană se numără printre cele care au depus ofertele pentru privatizarea combinatului vâlcean. PCC este condusă de polonezul Wojciech Zaremba și este cel mai important acționar minoritar al Oltchim.
Acum câteva săptămâni, Guvernul României a modificat, spre uimirea tuturor, strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, și a creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Revenind la PCC, trebuie spus că, inițial, societatea s-a declarat a fi un adevărat adversar al Carlson Ventures, reprezentanții celor două companii susținând că interesele de ordin economic pe care le au nu se intersectează câtu și de puțin. Ba, chiar, reprezentanții Carlson Ventures, în discuțiile pe care le purtau cu Guvernul, agreau soluția de integrare a petrochimiei Vâlcea cu cea de la Pitești, și, în plus, au susținut că ideea managementului de a găsi soluții pentru asigurarea capitalului de lucru necesar pentru funcționarea la capacitate, integrat cu toate instalațiile Oltchim, este cea mai importantă necesitate curentă a companiei. Paradoxal, Carlson Ventures preciza că nu este de acord cu politica agresivă a acționarului minoritar PCC împotriva Oltchim. Numai că aceste disensiuni s-au dovedit a fi doar la nivel declarativ, cele două societăți unindu- și, ulterior, eforturile pentru a discredita managementul Oltchim. Însu și fostul manager general al Oltchim amintea, într-o declarație mai veche, despre această asociere mai mult periculoasă, care poate conduce la distrugerea combinatului. ” Coalizarea fondului de investiții Carlson cu acționarul minoritar PCC nu poate fi privită separat de ceea ce s-a întâmplat recent pe piața bursieră, intenția celor doi părând clar a fi îndreptată către creșterea participației la Oltchim într-un mod netransparent” , spunea Roibu.
Mai mult, acționarii minoritari ai Oltchim, grupul german PCC SE și fondul de investiții Carlson Ventures International, au găsit, apoi, o nouă cale de denigrare a celui mai mare combinat petrochimic din România în încercarea disperată de a obține avantaje competitive în fața celorlalți participanți la privatizarea Oltchim. Au lansat un site, www.nouloltchim.ro, prin cate PCC SE și Carlson Ventures International manipulează și transmit mesaje subliminale, lăsând să se înțeleagă că cele două firme pot decide soarta ” noului Oltchim” . În fapt, cei doi acționari nu fac decât să reia on-line acuzele la adresa managementului Oltchim și să concentreze în acela și loc campania de presă dusă prin nenumărate comunicate denigratoare și cu caracter ostil.
Jocuri murdare
Așadar, PCC SE și Carlson Ventures International demonstrează și prin intermediul acestui site că au ca unic scop distrugerea Oltchim SA. La categoria comunicate de presă, cei doi acționari minoritari au avut grijă să posteze întreaga campanie de manipulare a opiniei publice. Lipsa informațiilor concrete despre cum vor fi atinse aceste obiective arată încă o dată că PCC SE și mai nou venitul Carlson Ventures International nu au nici cea mai vagă idee despre piața produselor petrochimice și nu dispun de nicio strategie concretă pentru Oltchim SA. Nu este prima dată când PCC SE se folosește de imaginea Oltchim SA pentru a transmite mesaje publicitare negative prin care denigrează compania vâlceană. În luna martie 2011, Consiliul Național al Audiovizualului a cerut posturilor de televiziune Realitatea TV și Monney Channel să suspende difuzarea unor spoturi publicitare realizate de PCC SE, deoarece mesajul transmis era publicitate înșelătoare și aveau potențial ridicat de a prejudicia grav imaginea Oltchim și de a afecta iremediabil relațiile economice ale combinatului.
Potrivit documentelor, în posesia cărora am intrat, PCC SE și Nachbar Services Ltd, al cărui acționar este Carlson Ventures International Limited, ” au jucat” împreună, încă de la început, dorind să păcălească opinia publică printr-un joc murdar. Nachbar Services Ltd., aflată sub ” tutela” Carlson Ventures International Limited, este acționar al Oltchim cu 14%, și este condusă de Artur Piotr Jedrejewski. PCC SE, care deține 18,3182%, face parte din PCC Intermodal, deținut de PPC SE, al cărui membru în Supervisory Board este acela și Artur Piotr Jedrejewski. Iată, așadar că între cele două companii există legături extrem de strânse.
De altfel, momentul recunoașterii prieteniei economice strânse dintre cele două firme, PCC SE și Carlson, s-a petrecut atunci când a apărut site-ul „noul Oltchim” și când probabil acționarii minoritari au atins un procent confortabil care le-a oferit posibilitatea să joace tare. Așadar, s-a ajuns la un procent cumulat de 32,33% (Nachbar Services Ltd –14,0250% și PCC SE 18,3182%).
De ce aveau PCC și Carlson nevoie de acest procent? Foarte simplu. Răspunsul îl găsim într-o declarație mai veche a lui Zaremba: ” Să blochezi deciziile, trebuie să ai 33% din acțiuni, plus o acțiune, în cadrul AGA, potrivit Statutului societății. Să presupunem că la Adunarea Generală a Acționarilor, o să vină 95% din acționari. În această situație, voturile noastre ar reprezenta 33,95% din totalul voturilor exprimate, adică peste cât prevede statutul. Este o presupunere” . Numărul total de acțiuni la Oltchim este de 343 211 383. Iată care este structura acționariatului: 54,8062%Â deține statul român, 18,3182% Â (PCC SE), 14,0250%, Nachbar Services Ltd, 11,0169 la sută este deținut de persoane fizice și 1,8337%Â de alte persoane juridice.
OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU
Lasă un comentariu