Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Căminele de bătrâni, soluţia pentru reformarea Sănătăţii

TRANSFORMARE. Guvernul Boc nu a renunţat la ideea transformării spitalelor neperformante în centre pentru bătrâni, chiar dacă în anumite zone din ţară cererea este aproape inexistentă. Judeţul Vâlcea se numără printre zonele defavorizate din punct de vedere social, o situaţie care favorizează abandonul copiilor în centrele de plasament şi instituţionalizarea bătrânilor în centrele de asistenţă pentru persoane vârstnice. Căminele din Vâlcea sunt arhipline, conducerea DGASPC Vâlcea a fost obligată să facă liste de aşteptare şi să renunţe la spaţiile destinate birourilor sau cabinetelor medicale pentru suplimentarea paturilor.

În condiţiile date, transformarea spitalului Bălceşti în cămin pentru bătrâni ar fi mai mult decât binevenită pentru conducerea DGASPC Vâlcea care nu mai face faţă cererilor. Medicul Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea, a declarat că lista de aşteptare este foarte lungă, iar bătrânii părăsesc azilul doar atunci când ies din sistem pe cale naturală, aproximativ  40 pe an.

Rodica Mărginean, directorul CAS Vâlcea, susţine decizia Guvernului, nu pentru că este angajata lui, ci pentru că foarte multe spitale s-au transformat demult în centre sociale în care săracii beneficiau de un loc călduros şi o masă caldă. Statul nu a luat nicio măsură, a încurajat fenomenul  prin permisivitatea internării ,,socialilor”, pentru că nu avea o alternativă.

,,Noi menţinem  vechea denumire de azil ca să inoculăm populaţiei sentimentul de respingere, în condiţiile în care un centru de instituţionalizare al bătrânilor reprezintă varianta perfectă pentru bătrânii singuri pentru că  ar beneficia de asistenţă medicală gratuită în cadrul centrului. Noi refuzăm practic să-i introducem într-un sistem civilizat. Ne încăpăţânăm să-i ţinem în spitale chiar dacă nu trebuie internaţi în loc să-i instituţionalizăm într-un centru unde ar putea beneficia şi de servicii medicale, de un pat cald şi  o masă caldă, pentru că foarte mulţi de asta se internează, în special iarna. Unii ca să-şi reducă cheltuielile la întreţinere, alţii pentru că nu au unde să stea. S-a discutat atât de mult pe tema transformării spitalului din Bălceşti în centru de bătrâni, toată lumea a blamat decizia, dar este o decizie foarte bună. E adevărat că înainte de acest pas trebuia făcut un ambulatoriu de specialitate acolo, pentru asigurarea serviciilor medicale, dar s-a făcut. Sunt de acord şi cu plata medicilor de familie în funcţie de serviciile medicale prestate şi nu pe capitaţie, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care nu se duc la medic, iar statul plăteşte nişte servicii neefectuate. Medicul trebuie plătit pentru eficienţa lui, nu pentru numărul de pacienţi înscrişi, ştim cu toţii cum se fac aceste liste. Sunt de acord  şi ca cei care nu au asigurarea să muncească în folosul comunităţii pentru serviciile medicale primite. Sunt foarte multe nereguli trecute cu vederea, dar nu pot fi îndreptate decât printr-o reformă reală, dacă ţipăm şi ne împotrivim la fiecare pas nu vom rezolva nimic, dimpotrivă, vom adânci criza”, a afirmat şefa CAS Vâlcea, Rodica Mărginean.

DANA NEDESCU