Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Doar 7% dintre vâlceni şi-au asigurat locuinţele

Deşi mai sunt doar şapte zile până la termenul limită de încheiere a poliţelor obligatorii de asigurări,doar 7,1% dintre vâlceni şi-au asigurat locuinţele. Din cele 163 mii de locuinţe înregistrate în prezent, doar 12 mii au fost asigurate împotriva dezastrelor, cele mai puţine asigurări fiind înregistrate în zona rurală a judeţului. Asigurarea obligatorie a locuinţei este de 20 de euro anual dacă imobilul are o structură de rezistenţă de beton armat sau lemn, şi poate fi plătită în rate, cu toate acestea mare parte din vâlceni nu-şi pot face o asigurarea pentru că nu sunt proprietarii de drept ai locuinţelor.

Vâlcenii mai au la dispoziţie doar o săptămână pentru a-şi asigura locuinţele, termenul limită stabilit de MAI este 15 iulie. Fostul prefect Anuţa Handolescu, actualmente director zonal al uneia dintre cele mai mari societăţi de asigurări, spune însă că termenul ar putea fi prelungit cu încă 30 de zile dacă vâlcenii s-ar apuca brusc să interpreteze toată legislaţia din domeniu. Fostul prefect este sceptic şi în ceea ce priveşte amendarea contravenienţilor. Ea susţine că este puţin probabil ca primarii să-şi amendeze alegătorii în prag de campanie electorală. În prezent doar 7,1% dintre vâlceni şi-au asigurat locuinţele, o explicaţie  ar fi faptul ca nu toţi vâlcenii şi-au făcut succesiunea, deci nu sunt trecuţi  ca moştenitori în actele oficiale.

,,Teoretic şi legal ar trebui să şi le încheie până în data de 15 iulie, dacă stăm să interpretăm toate  legile din România  termenul final ar fi în 6 august când expiră ordinul semnat între Comisia de supraveghere a averilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. E puţin probabil, ca primarii să înceapă să dea amenzi în an preelectoral. Nu cred un astfel de scenariu. În Vâlcea, din 163 mii de locuinţe, înregistrate, doar  12 mii sunt asigurate în acest moment. Cei care nu şi-au făcut asigurările ar trebui să fie foarte atenţi la oferte, pentru că sunt firme care oferă un pachet mult mai larg de asigurări, pentru un euro, doi în plus acoperă riscurile reale de la bloc.  Sunt societăţi care pe lângă pachetul celor trei riscuri prevăzute, respectiv  alunecări de teren, incendii şi inundaţii, au şi alte oferte mult mai avantajoase, pentru cei din mediul urban în special, cum ar fi: inundaţii de apartament, explozii, refulări ale canalizării, furturi de bunuri.

Oricum situaţia este destul de sensibilă. Foarte multe locuinţe nu pot fi asigurate în judeţul Vâlcea pentru că nu toţi vâlcenii figurează ca proprietari. În momentul în care te asiguri trebuie să fii proprietar şi în zona rurală a Olteniei un număr extraordinar de mare de case nu au succesiunile făcute. Au murit bunicii, ei figurează la Primărie dar moştenitorii nu figurează ca proprietari şi în acte, chiar dacă ei au făcut asigurarea. Nefiind proprietari, în cazul evenimentului asigurat  se va întâmpla următorul fenomen: dacă nu eşti proprietar nu primeşti banii. Valoarea despăgubirii plătită de asigurator este de 10.000, respectiv 20.000 de euro, dar va fi plătită doar proprietarilor”, a precizat fostul prefect Anuţa Handolescu.

DANA NEDESCU