Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Poliția vâlceană ar mai avea nevoie de 250-300 de polițiști”

PROBLEME. Ion Stoica a cerut o analiză aprofundată a necesarului de personal, șitiind că în curând se va face o echilibrare între județele cu un deficit mare și județele care au un plus de cadre. În ciuda acestor probleme, șieful IPJ Vâlcea spune că de când este la comanda unității a înregistrat rezultate foarte bune.

La ultima sa conferință de presă, inspectorul șief al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea, Ion Stoica, s-a arătat nemulțumit de faptul că instituția pe care o conduce are o mare lipsă de personal. În opinia sa, pentru ca Poliția din Vâlcea să- și poată desfășura activitatea în condiții optime, ar mai fi nevoie de circa 250-300 de polițiști. El susține că se va face o analiză la nivelul țării și, în urma acesteia, se va face o echilibrare între județele cu un deficit mare și județele care au un plus de cadre. „Din punctul meu de vedere avem un deficit destul de mare. Dacă ar fi după mine ne-ar trebui vreo 250-300 de oameni ca să funcționăm ca parametri optimi și să ne apropiem de județele care în momentul de față au aceste efective, mă refer la județe care au aceea și populație și care sunt cu o situație operativă la nivelul nostru sau chiar sub nivelul județului Vâlcea. De aceea, am cerut de când am venit o analiză aprofundată pentru suplimentarea satului  de funcții a poliției județene Vâlcea. Cei care au venit i-am repartizat pe funcții libere. Majoritatea s-au dus la Horezu, Drăgășani, Brezoi, exact pe funcțiile care au fost libere, mă refer la ofițeri. Agenții sau dus numai la posturile de poliție care aveau un singur agent. Erau 8 posturi cu un singur agent. Acum avem câte doi sau chiar trei” a declarat Ion Stoica, inspectorul șief al IPJ Vâlcea. De curând, la IPJ Vâlcea au venit 14 agenți de la Școala de Poliție Câmpina și 9 ofițeri de la Academia de Poliție.

A crescut numărul infracțiunilor în județ

În alocuțiunea sa, șieful polițiștilor vâlceni susține că de când a venit la comanda unității a obținut rezultate remarcabile, înregistrând un număr mai mare de infracțiuni descoperite. „A crescut numărul infracțiunilor înregistrate la contrabanda cu tutun, activități deosebite pe linia evaziunii fiscale, urmând ca în perioada imediat următoare să finalizăm două dosare complexe. De asemenea a crescut numărul infracțiunilor soluționate pe linia investigării fraudelor. Am colaborat foarte bine cu reprezentanții Finanțelor Publice și, în special, cu cei ai Gărzii Financiare. La nivelul județului Vâlcea s-a înființat un grup de lucru operațional sub conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vâlcea pentru combaterea evaziunii fiscale. Din acest grup fac parte toate instituțiile județului chemate să aplice legea: Parchet, Poliție, Gardă Financiară, SRI,  Vamă și absolut toate instituțiile tocmai pentru a exista colective complete care să lucreze în toate dosarele de evaziune fiscală și contrabandă. Grupul de lucru funcționează de ceva timp cu rezultate bune, urmează să înființăm în perioada următoare la poliție un secretariat tehnic care va gestiona întreaga problematică pe această linie de muncă. În ceea ce privește criminalitatea stradală vreau să vă aduc la cunoștință că sunt scăderi mai ales pe timpul nopții” a mai spus inspectorul șief Ion Stoica.

Furturile din supermarketuri au luat amploare

Majoritatea infracțiunilor înregistrate în județul Vâlcea sunt furturile, polițiștii vâlceni confruntându-se cu un nou fenomen de furturi din supermarketuri. „Din totalul infracțiunilor contra patrimonului, 72,4% sunt reprezentate de furturi. Ne confruntăm cu o nouă criminalitate, o creștere a furturilor din marile marketuri, sperăm să reu șim să le prevenim împreună cu reprezentanții instituțiilor în cauză și să atragem și alte forțe cu noi, mă refer la poliția comunitară, dar și cei care gestionează aceste mari magazine tocmai în ideea de a preveni și reduce aceste furturi. Avem în mediul rural o scădere a infracțiunilor în urma activităților organizate, pentru că s-au organizat foarte multe împreună cu reprezentanții serviciului de intervenție rapidă mai ales în discoteci la sfârșit de săptămână dar și acolo unde s-a constatat că sunt evenimente organizate, evenimente cu violență. Polițiștii de la serviciul criminalistic au desfășurat un volum foarte mare de activități și investigații tehnico-științifice finalizate într-un număr de 101 făptuitori identificați, mă refer, pe urme, în 94 de cazuri pe care noi le aveam în lucru cu autori neidentificați.În ceea ce privește activitatea poliției rutiere v-am prezentat în acest material volumul foarte mare pe care l-au desfășurat polițiștii de la poliție rutieră, am încercat să suplimentăm aceste forțe și cu lucrători de la posturile de poliție în special posturile de la traseele de pe drumurile naționale dar și de la celelalte posturi și considerăm noi că am obținut rezultate bune pentru că avem o reducere de minimum 17 accidente grave, la morți minus 4, la răniți grav minus 21 față de aceea și perioadă a anului trecut. Vreau să vă spun că intervenția rapidă,  detașamentul acesta pe care îl avem l-am folosit mult mai eficient, am fost foarte bine organizat în weekenduri pentru că am constatat că cele mai multe evenimente le aveam în weekend mai ales pe violență și în special la discoteci. Am distribuit și am acționat permanent alături cu lucrătorii de la ordine publică, iar rezultatele au fost pe măsură” a conchis șieful polițiștilor din județul Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU