Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

607 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mircea cel Bătrân. Pomenire și slujbe la Mănăstirea Cozia, organizate de Arhiepiscopia Râmnicului

În ziua de 31 ianuarie, România comemorează 607 ani de la trecerea la cele veșnice a unuia dintre cei mai mari voievodi ai Țării Românești, Mircea cel Bătrân. Cunoscut pentru înțelepciunea sa politică, contribuția la dezvoltarea Țării Românești și pentru relațiile strânse pe care le-a întreținut cu alte state europene, Mircea cel Bătrân rămâne o figură emblematică a istoriei românești.

Unul dintre cele mai importante legate ale sale este Mănăstirea Cozia, ctitorită de el și locul unde a ales să fie înmormântat. Astfel, Mircea cel Bătrân nu doar a lăsat o amprentă durabilă în istorie, dar a și protejat spiritual acest loc sfânt, care a devenit un simbol al credinței și al continuității românești.

Pentru a marca această zi importantă, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat o serie de manifestări duhovnicești și culturale la Mănăstirea Cozia. Programul a început la ora 11.00 cu slujba Parastasului în Biserica Sfânta Treime, urmată, la ora 11.30, de un eveniment cultural în Pavilionul „Gheorghe Bibescu”. Aici, a fost prezentată antologia „Colocviile Mircea cel Bătrân”, coordonată de Puiu Răducan, o lucrare care aduce în prim-plan contribuția voievodului la istoria și cultura românească.

Mircea cel Bătrân nu a fost doar un lider militar și politic, ci și un protector al credinței și al culturii românești. Alegerea sa de a fi înmormântat în pronaosul Mănăstirii Cozia subliniază legătura sa profundă cu acest loc sfânt și dorința sa de a rămâne aproape de poporul său și de credința creștină.

Astfel, prin aceste manifestări, românii își reamintesc de moștenirea lăsată de Mircea cel Bătrân și își onorează memoria unui lider care a pus bazele unui stat puternic și unit.