Locuitorii din Râmnicu Vâlcea se confruntă cu facturi uriașe la energia termică, în timp ce CET Govora oferă scuze birocratice și promisiuni vagi de regularizare. De la începutul anului 2025, prețul gigacaloriei a explodat la 531,21 lei, în urma unei decizii controversate a autorităților. Explicațiile oferite de CET Govora nu fac decât să adâncească nemulțumirea populației.
Facturare defectuoasă și lipsa de transparență
CET Govora recunoaște că facturile din ianuarie 2025 au fost calculate eronat, incluzând o perioadă de consum mai mare decât în mod normal, ca urmare a unor întârzieri în citirea contoarelor la finalul anului 2024. Acest lucru a dus la sume astronomice pe facturile populației, afectând grav bugetele familiilor cu venituri modeste.
În plus, noul tarif impus de la 1 ianuarie 2025 a fost aprobat de Consiliul Local Râmnicu Vâlcea abia pe 29 ianuarie, prea târziu pentru a putea fi reflectat corect în sistemele de facturare. Conform unei decizii definitive a Curții de Apel Pitești, Consiliul Local a fost obligat să majoreze prețurile pentru producerea, transportul și distribuția energiei termice, sub amenințarea unor penalități de 500 de lei pe zi de întârziere. În loc să găsească soluții pentru a atenua impactul asupra cetățenilor, autoritățile locale au cedat presiunii legale fără a negocia măsuri compensatorii pentru populație.
Un oraș cu cele mai mari costuri la încălzire și cele mai mici salarii
În timp ce în alte orașe, precum Sibiu, cetățenii plătesc doar 246 lei/Gcal, vâlcenii sunt nevoiți să achite 531,21 lei/Gcal, fără a primi explicații coerente sau măsuri de sprijin. Deși CET Govora promite regularizări pentru facturile emise în luna ianuarie, rămâne incert dacă aceste ajustări vor aduce cu adevărat o reducere a costurilor sau doar o redistribuire a sumelor deja impuse populației.
CET Govora – gestionare defectuoasă și lipsă de responsabilitate
Compania, aflată în reorganizare judiciară, continuă să impună costuri exagerate fără o strategie clară de eficientizare. Faptul că prețurile la energia termică au fost majorate fără o consultare reală cu populația sau fără alternative pentru subvenționare demonstrează încă o dată incapacitatea administrației locale de a proteja interesele cetățenilor.
Cine suportă costul incompetenței?
Într-un oraș unde salariile sunt printre cele mai mici din țară, explozia prețurilor la încălzire reprezintă o povară insuportabilă pentru locuitori. În lipsa unor măsuri clare din partea autorităților, vâlcenii continuă să fie captivi unui sistem care îi taxează la maximum fără să le ofere nicio formă de sprijin real.

ȘI
Râmnicu Vâlcea – Orașul disperării: Salarii mici, prețuri de lux
Ce se intampla cu facturile cet e rezultatul „magariilor si hotiilor” facute de primarie si consiliu judetean, altfel nu se explica. Vor sa ne legam la cet si sa renuntam la centralele de apartament, dar dubleaza facturile… Au facut investitii in cet ca sa il faca eficient si de eficient ce e au dublat facturile…..
Ca idee in zona nord tevile de la incalzirea orasului nu au trecut nici o data de 40 -45 °C deci pot spune ca erau destul de reci. Si in plus de asta populatia plateste pierderile unui sistem de incalzire centralizat, ca e vina oamenilor de rand ca banii de reparatii si intretinere s-au evaporat in masini si vile. Si msi e si teapa cu repartitoarele…. pleci in concediu sau stai la tara o luna, inchizi robinetii de caldura cand pleci si iti vine intretinerea 800 lei la o garsoniera de 50 mp, 1000 lei la un apartament cu 2 camere de 55 mp si 1500+ lei la apartament cu 3+ camere in conditiile in care nu ai consumat agent termic si ai investit zeci de mi de lei in repartitoare… Eu cu centrala la 2 camere platesc 260 lei asociatie (120 lei incalzire pe casa scarii care NU are calorifer)….