Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

” Nu mai picați în capcanele infractorilor”

ÎNȘELĂCIUNI. Metoda ” Accidentul” face din ce în ce mai multe victime în județul Vâlcea. Infractorii recurg până și la invocarea unor oficialități vâlcene, ei folosindu-se de numele președintelui CJ Vâlcea, Ion Cîlea, sau al șiefului IPJ Vâlcea, Florian Marin, pentru a-i păcăli pe oameni, cerându-le sume de bani importante.

Infractorii din Vâlcea cad pe bandă rulantă în ” plasa” polițiștilor vâlceni. În ultima lună, oamenii legii au reu șit să identifice autorii a 86 de cazuri, au prins în flagrant 64 de autori de fapte penale, iar față de 479 de vâlceni a fost începută urmărirea penală. În cadrul unui briefing de presă, inspectorul „șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Florian Marin, a mărturisit că rata infracționalității este destul de mare în județul nostru, iar infracțiunile ce predomină sunt furturile, înșelăciunile și tâlhăriile.

Șeful Poliției Vâlcea a insistat însă pe un subiect delicat în ziua de azi, un fenomen ce ia amploare pe zi ce trece. Este vorba de așa-zisa metodă ” Accidentul” , o metodă prin care zeci de vâlceni au fost păcăliți în ultima perioadă, înșelați fiind în special oamenii în vârstă. ” Apar tot mai dese situațiile în care persoane, care își dau diferite calități, recurg la înșelarea unor cetățeni, prezentând stări de fapt neadevărate. Mai exact este vorba de metoda „Accidentul” care este arhicunoscută. De aceea, prin intermediul mass-media aș dori să transmit locuitorilor județului Vâlcea: nu mai picați în capcanele infractorilor” „a declarat șieful IPJ Vâlcea, comisarul „șef Florian Marin.

Numele lui Ion Cîlea și al șiefului Poliției, folosite pentru înșelăciuni

Infractorii au născocit recent o altă variantă a metodei ” Accidentul” . Acum, ei se folosesc de numele unor oficialități, persoane publice sau reprezentanți ai unor instituții din Vâlcea și anunță, telefonic, că trebuie să plătească anumite sancțiuni. ” O a doua situație care este mai nouă se referă la faptul că sunt invocate oficialități, persoane publice în numele cărora se cer bani. Se vorbește de faptul că s-ar face tot felul de verificări, iar persoanele respective ar trebui să plătească amenzi sau să trimită tot felul de cartele telefonice. Niciun fel de acte administrative sau alte acte nu se fac de către persoane publice prin telefon. Nu te amendează nimeni prin telefon și nicio personalitate nu îți poate solicita să-i fie trimise sume de bani pentru cine șitie ce activități caritabile. Nu pot să fac o referire aplicată asupra unui caz pentru că suntem în cercetări în foarte multe dosare de acest gen. Pot doar să avertizez asupra modului de lucru al infractorilor, pentru că am observat că unii cad în plasa infractorilor” „a mai spus șieful IPJ Vâlcea, comisarul „șef Florian Marin. Acesta a avertizat că infractorii s-au folosit de numele său în câteva rânduri, dar și al președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, pentru a înșela oamenii. Acesta din urmă chiar a semnalat faptele, prin intermediul unui comunicat de presă. Ion Cîlea a susținut că sunt câțiva infractori care au contactat fie telefonic, fie direct, o serie de oameni politici, directori de instituții publice, primari și administratori de societăți comerciale cărora le-au cerut bani și alte servicii în numele său.

Vâlceni înșelați prin metoda ” Accidentul”

Ei bine, cu toată mediatizarea și cu toate semnalele de alarmă care s-au tras, totu și încă mai sunt persoane care reușesc să fie păcălite prin metoda ” Accidentul” . Un caz concret se referă la Ioana P., din Rm. Vâlcea, care în data de 2 iulie a.c., a primit un telefon de la un anume Alexandru Dumitru, care-i spunea că fiul său a avut un accident și are nevoie urgentă de o sumă de bani la spital. ” Femeia a pus deoparte banii și a așteptat. Între timp la o firmă de taximetrie s-a primit o comandă, iar taximetristului care a primit comanda i s-a spus că este fiul părții vătămate spre care acesta se deplasa, că a suferit un accident, iar partea vătămată urmează să-i remită suma de 3.000 lei pentru a acoperi diferite cheltuieli. După ce a ridicat suma de bani, taximetristul a depus-o printr-un sistem de transfer rapid de bani către infractor” „susțin oamenii legii.

De asemenea, în Brezoi, taximetristul care a primit comanda de a transfera banii a mers la poliție și a dat totul în vileag. ” Taximetristul a primit suma de 3.200 lei și a fost ghidat să depună suma de bani într-un cont Western Union. Întrucât persoana care a făcut comanda a insistat cerându-i să depună suma de bani în cont, conducătorul auto a devenit suspicios și a anunțat oamenii legii. Partea vătămată a fost contactată pe telefonul fix de către „nepotul său” care este plecat la muncă în Anglia, și i s-a spus că a suferit un accident de muncă și are nevoie de un ajutor financiar de 800 de euro. În scurt timp a fost apelată telefonic, recomandându-se a fi omul de legătură al nepotului său Florin și i s-a solicitat să depună suma într-un cont Western Union. Partea vătămată precizând că nu are posibilitate și i s-a spus că la locuință se va deplasa un mesager care să preia suma de bani. Femeii i s-a cerut discreție sub pretextul că banii sunt în pericol de a nu ajunge la destinație dacă despre această tranzacție vor afla și alte persoane” „au mai relatat polițiștii vâlceni. Trebuie menționat că metoda ” Accidentul” se încadrează la infracțiunea de înșelăciune și poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani.

CLAUDIA STANCIU