România se pregătește pentru un nou scrutin prezidențial, iar lista finală a candidaților a fost oficializată după validarea acestora de către Curtea Constituțională. În competiția pentru funcția supremă în stat s-au înscris 11 candidați, reprezentând o diversitate de formațiuni politice, dar și independenți.
Printre aceștia se regăsesc actuali și foști lideri politici, membri ai Guvernului, primarul Capitalei, dar și concurenți care au participat la scrutinul din noiembrie 2024. Următoarea etapă a procesului electoral este stabilirea ordinii pe buletinele de vot, procedură care va avea loc în 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor (22 martie).
Principalii candidați în cursă:
• Nicușor Dan, primarul General al Capitalei, candidează ca independent, însă beneficiază de sprijinul a două formațiuni politice. Matematician de profesie, cu studii în România și Franța, și-a construit notorietatea prin activism civic și implicare în problemele Bucureștiului.
• Crin Antonescu, fost președinte al PNL și candidat susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR. A ocupat funcția de președinte interimar al României în 2012 și revine acum în politică după un deceniu de absență.
• Victor Ponta, fost premier (2012-2015), intră din nou în cursa prezidențială după ce a fost exclus recent din PSD. A mai candidat în 2014, când a pierdut în fața lui Klaus Iohannis.
• Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung, a ajuns în turul 2 al alegerilor din noiembrie 2024, anulat ulterior de Curtea Constituțională. Fostă jurnalistă, și-a construit o carieră politică în administrația locală.
• Cristian-Vasile Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român, a mai participat la alegerile din 2024 și s-a remarcat prin pozițiile sale critice în mediul online.
• Lavinia Șandru, fostă actriță și deputat, candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal. A activat anterior în strategii de comunicare politică, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone.
• George Simion, liderul AUR, își încearcă din nou șansa la alegerile prezidențiale, după ce în 2024 nu a reușit să ajungă în turul doi.
• Silviu Predoiu, fost șef al Serviciului de Informații Externe, reprezintă Partidul Liga Acțiunii Naționale.
• Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie) și John-Ion Banu-Muscel, om de afaceri româno-american, au fost validați, însă sunt vizați de o sesizare penală din partea Biroului Electoral Central privind posibile falsuri în semnăturile depuse.
• Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, candidează independent și se poziționează ca un adversar al progresismului și al curentului woke.
Deși inițial fuseseră validate 12 candidaturi, Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri (POT), a decis să se retragă din competiție.
Alegerile din luna mai vor decide cine va conduce România în următorii cinci ani, iar campania electorală se anunță una intensă, având în vedere diversitatea candidaților și miza politică ridicată.
1 Comment