Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova anunță demararea operațiunilor de deszăpezire pe unul dintre cele mai spectaculoase și dificile sectoare de drum din România – porțiunea Transalpinei cuprinsă între Rânca și Obârșia Lotrului.
Lucrările se desfășoară pe cel mai înalt drum național din țară, iar intervențiile sunt realizate în prezent cu două încărcătoare frontale de mare capacitate și un utilaj cu lamă. Potrivit DRDP Craiova, echipele de intervenție se confruntă în aceste zile cu porțiuni unde zăpada este amestecată cu anrocamente, ceea ce îngreunează acțiunea de degajare a drumului.
„A început acțiunea de îndepărtare a zăpezii pe Transalpina (sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului). Pe acest sector de drum național aflat la cea mai mare altitudine (în România) se acționează acum cu două încărcătoare frontale de mare capacitate și un utilaj cu lamă. După ce va fi depășită zona cea mai dificilă, unde cantitățile de zăpadă sunt amestecate cu anrocamente, se va acționa inclusiv cu autofrezele din dotarea CNAIR. Acest sector de drum rămâne deocamdată închis circulației până când vor fi asigurate toate condițiile necesare deplasării în siguranță”, au transmis reprezentanții DRDP Craiova.
Transalpina (DN67C) este una dintre cele mai înalte și pitorești șosele din România, străbătând Munții Parâng și legând Oltenia de Transilvania. Tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului este, de regulă, închis pe timpul iernii, din cauza condițiilor meteorologice extreme, și se redeschide doar după intervenții ample de curățare și verificare a siguranței circulației.
Până la redeschiderea oficială a circulației, autoritățile le recomandă șoferilor să respecte semnalizarea rutieră și să evite încercările de a pătrunde pe traseul închis, pentru a nu se expune pericolelor generate de zăpadă, gheață sau căderi de pietre.
Lasă un comentariu